In 2022 is er in alle kerkdistricten in Nederland en Vlaanderen een seminar gegeven voor ambtsdragers, jeugdleiders en onderwijzers over de 'Veilige kerk'.
Inleiding
De Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland keurt seksueel ongewenst gedrag af! Zij beschouwt de preventie en het bespreekbaar maken van seksueel ongewenst gedrag als haar taak en is zich bewust van haar verantwoordelijkheid. Zij heeft een klachtenmeldpunt en -procedure ingericht en geeft scholing aan ambtsdragers, zondagschoolonderwijzers, jeugdleiders en andere leidinggevenden.
De kerk heeft twee vertrouwenspersonen aangesteld waar slachtoffers van seksueel ongewenst gedrag, getuigen daarvan of personen met een leidinggevende functie terecht kunnen om hun verhaal te doen en voor advies. Daarnaast kunnen slachtoffers altijd terecht bij instanties buiten de kerk voor hulp en verwerking. De vertrouwenspersonen kunnen daarin begeleiden.
Seksueel ongewest gedrag melden
Seksueel ongewenst gedrag kent vele vormen: Ongepaste opmerkingen of blikken, ongewenste aanrakingen, seksuele intimidatie, stalking, misbruik, aanranding, …. Een melding over seksueel ongewenst gedrag kan worden gedaan bij de vertrouwenspersonen van de kerk. Deze vertrouwenspersonen hebben een onafhankelijke positie en behandelen alle meldingen strikt vertrouwelijk. Er wordt géén informatie gedeeld zonder toestemming van het slachtoffer of de getuige, ook niet met ambtsdragers. De vertrouwenspersonen hebben een opleiding gevolgd tot vertrouwenspersoon. Contactgegevens vindt u aan het einde van deze tekst.
Wie kan melden?
De vertrouwenspersoon neemt meldingen over seksueel ongewenst gedrag in behandeling. Meldingen over seksueel ongewenst gedrag kunnen gedaan worden door:
Andere klachten (bijvoorbeeld meningsverschillen of onheuse bejegening) kunnen niet door de vertrouwenspersoon in behandeling worden genomen. Deze kunnen zoals gebruikelijk bij de voorganger of districtsvoorganger worden gemeld.
Na een melding
Na een melding bespreekt de vertrouwenspersoon de mogelijke opties met het slachtoffer. De keuze(vrijheid) voor één van deze opties ligt geheel bij het slachtoffer.
De kerk vindt het belangrijk dat zowel het slachtoffer als de beschuldigde de gelegenheid krijgen om hun verhaal te doen. Beiden hebben daar recht op.
1) Mediation
Bij mediation gaan slachtoffer en beschuldigde vrijwillig met elkaar in gesprek onder zorgvuldige begeleiding van een mediator. Wanneer het slachtoffer kiest voor mediation volgt eerst een verkennend gesprek met het slachtoffer. Daarna volgt een verkennend gesprek met de beschuldigde. Wanneer beide deelnemers vervolgens met elkaar in gesprek willen volgt een gezamenlijk gesprek onder leiding van de mediator.
2) Klachtencommissie
Wanneer een slachtoffer een klachtenprocedure wil starten over seksueel ongewenst gedrag kan zij/hij dat aangeven bij de vertrouwenspersoon. Een behandeling door de klachtencommissie houdt in dat de klacht grondig onderzocht wordt waarbij zowel het slachtoffer als de beschuldigde gehoord worden.
De klachtencommissie bestaat uit drie onafhankelijke personen met specifieke kennis op het gebied van onderzoek, hoor en wederhoor, strafrecht en/of kennis over seksueel ongewenst gedrag. Twee van de leden zijn lid van de NAK en één lid is van buiten de NAK. Ook de klachtencommissie behandelt alle gegevens vertrouwelijk.
Een klacht kan gegrond of ongegrond worden verklaard. De bevindingen van de klachtencommissie worden, vergezeld van een handelingsadvies, aan de apostel en de districtsapostel voorgelegd. Deze apostelen nemen vervolgens een besluit na kennis te hebben genomen van de onderzoeksresultaten, het handelingsadvies en andere mogelijk relevante informatie.
3) Melding bij een onafhankelijke instantie
Voor een lid van de Nieuw-Apostolische Kerk blijft het, naast het indienen van een klacht, uiteraard altijd mogelijk een melding te doen bij een onafhankelijke instantie (politie, arts, psycholoog, maatschappelijk werker, etc.). De vertrouwenspersoon kan daarover informeren.
Vertrouwenspersonen
De vertrouwenspersoon is het eerste aanspreekpunt en begeleidt en informeert het slachtoffer. Binnen de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland zijn de vertrouwenspersonen Wiesje Poolen en Roel Pieterse.
Wiesje Poolen is werkzaam geweest in het onderwijs en heeft de opleiding tot mediator en vertrouwenspersoon gevolgd. Roel Pieterse werkt als mediator in familie- en relatieconflicten en als herstelbemiddelaar. Ook hij heeft de opleiding tot vertrouwenspersoon afgerond. Daarnaast is hij priester in de gemeente Zutphen.
Wanneer Wiesje Poolen of Roel Pieterse een zaak aannemen als vertrouwenspersoon, kunnen zij niet tegelijkertijd in dezelfde zaak optreden als mediator.
Contactgegevens
Een melding kan gedaan worden via vertrouwenspersoon@nak-nl.org. Vermeld s.v.p. uw naam en telefoonnummer en of uw voorkeur heeft voor een mannelijke of vrouwelijke vertrouwenspersoon. De betreffende vertrouwenspersoon neemt dan contact met u op. In uw melding s.v.p. nog géén inhoudelijke informatie geven! Dat kan tijdens het persoonlijke gesprek tussen u en de vertrouwenspersoon.
© Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland