In de Nieuw-Apostolische Kerk kunnen vanaf 1 januari 2023 vrouwen in het ambt worden gewijd. Dat maakte de stamapostel dinsdagavond 20 september 2022 bekend in een videotoespraak die wereldwijd werd uitgezonden.
Stamapostel Jean-Luc Schneider zei dat het "vanwege gendergelijkheid en-gelijkwaardigheid" mogelijk is om vrouwen in het ambt te wijden. Dit geldt op alle niveaus: voor diaken, priester en apostel. Met het oog op mondiale cultuurverschillen geldt: “De bijbehorende ambtsvolmacht wordt gegeven waar deze door de samenleving en de gemeente wordt aanvaard”.
"Het is een diepe weerspiegeling van het ambtsbegrip vanuit het perspectief van het geloof die ons tot deze beslissing heeft geleid", zei de stamapostel. Dat begon in 2014 met vragen als: Wat is een ambt? Wat gebeurt er bij de wijding? En: hoe zijn de leidinggevende taken gestructureerd? Het hoogste beslissingsorgaan in de kerk, de districtsapostelvergadering, heeft met Pinksteren 2019 de overeenkomstige regeling in werking gezet.
Na het 'wat' en het 'hoe' staat sindsdien het 'wie' ter discussie. Traditioneel roept de Nieuw-Apostolische Kerk alleen mannen tot een ambt. Daar was echter geen leerstellige rechtvaardiging voor, aldus de stamapostel. Deze theologische vraag kan “alleen beantwoord worden door een goede evaluatie van de bijbelse bevindingen”.
Als resultaat van de diepgaande bijbelstudie gaat de stamapostel hier verder op in, in de video:
"Nu is het de verantwoordelijkheid van het apostolaat om een beslissing te nemen over de toekomst van de kerk", zei de kerkleider, verwijzend naar het gezag om het gemeentelijk leven te ordenen. "We hebben alle vragen tot in detail en heel intensief besproken in de districtsapostelvergadering en de antwoorden met alle apostelen besproken."
De verordeningen over de wijding van vrouwen treden in werking op 1 januari 2023. Maar dat betekent niet dat "vrouwen onmiddellijk overal zullen worden gewijd". Want: “Voor mannen en vrouwen geldt hetzelfde: het is God die iemand roept voor een ambt, niet de mens.” Daarom zal er ook geen quotumsysteem worden gehanteerd: "Gods wil is beslissend, niet de mens."
“Ik ben me ervan bewust dat dit besluit een belangrijke overgang in onze traditie markeert”, maakte stamapostel Schneider duidelijk.” En ik weet ook dat u nog veel vragen hebt. We beantwoorden alle vragen: via onze mediakanalen, in trainingen of in gesprekken.”
De videoboodschap van de stamapopstel is in diverse talen te bekijken en te beluisteren. Zie daarvoor onderstaande links:
De tekst die de stamapostel heeft voorgelezen is integraal hieronder na te lezen:
Daarnaast bericht het orgaan NAC Today (in vier talen) uitgebreid over deze historische stap in de geschiedenis van de Nieuw-Apostolische Kerk.
Foto: stamapostel Jean-Luc Schneider / NAC Today
© Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland