Twee jaar geleden werd de gemeente Sittard samengevoegd met de gemeente Geleen. Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat de gemeente Sittard is ontstaan. De officiële stichtingsdatum was op 22 november 1921.
Wat eraan voorafging: begin vorige eeuw trokken veel werkzoekenden naar Limburg om daar in de mijnen te gaan werken. Ze kwamen uit het hele land en ook vanuit Duitsland en zelfs uit Frankrijk en Polen. Nu nog getuigen veel familienamen in Limburg van de migratie die destijds plaatsvond.
Onder deze arbeidsmigranten waren ook veel leden van de Hersteld Apostolische Zendingsgemeente in de Eenheid der Apostelen, kortweg HAZEA genaamd. Er waren in Limburg nog geen eigen kerken waar men bijeen kon komen en hield men het bij huiskamerbijeenkomsten. De eersten vonden plaats in Heerlen bij waarschijnlijk de familie Boom. De bezoekers kwamen onder andere uit Heerlen, Maastricht, Kerkrade, Geleen, Treebeek en Sittard. En dat allemaal te voet of per fiets! De noodzaak voor plaatselijke bijeenkomsten bleek al snel en zo ontstonden er huiskamerbijeenkomsten in Maastricht en Sittard. Deze bijeenkomsten werden eerst nog verzorgd vanuit Heerlen en later door Treebeek (Brunssum)
Rond 1920 waren er in Sittard zo’n zeven gezinnen die aan deze bijeenkomsten deelnamen. Men zocht naar een vast onderkomen en vond deze in een oude soldatenkeet uit de Eerste Wereldoorlog achter het station. Nu men een vaste verblijfplaats had, vond apostel Van Oosbree het tijd om de groep leden een permanente status te geven. Op 22 november 1921 stichtte hij de gemeente Sittard en gaf aan broeder Jacob van Veen het diakenambt die daarmee tevens het aanspreekpunt voor de gemeente werd.
De gemeente groeide en drie jaar later moest er naar een grotere ruimte worden uitgezien. Men vond dat in de serre achter het pand aan de Steenweg nummer 24.
We schrijven 1926: weer ruimtegebrek. Men kon terecht in een houten gebouwtje van de jeugdvereniging van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP, de voorloper van de PvdA), eveneens achter het station gelegen. Broeder Van Veen ontving ambtsrust en priester Beukelman werd het nieuw aanspreekpunt.
Vanaf 1928 werden de diensten gehouden in de benedenverdieping van de woning van familie Beukelman aan de Stationsstraat. Priester Beukelman moest dan vroeg uit de veren want de kachel moest opgestookt en het provisorisch altaar ingericht. Op 15 maart 1931 werd priester Beukelman aangewezen als voorganger van de gemeente Sittard die dan al 78 leden telt. De verzorging van deze gemeente wordt gedaan door 1 priester, 1 diaken en 2 onderdiakenen.
In 1933 verhuisd familie Beukelman naar de Putstraat (nr. 24) en de gemeente verhuisde “gewoon” mee naar de nieuwe woning. Aan het eind van dat jaar bedraagt het ledental al 109 zielen en had ze zelfs al een zangkoortje onder leiding van broeder Boekelmans die daarvoor uit privémiddelen een harmonium ter waarde van 500 gulden had aangeschaft.
Na drie jaar verhuisde men terug naar de Stationsstraat. Maar nu naar een eigen kerkgebouw die aan 300 personen een plek bood! Deze werd op 16 augustus 1936 door apostel Van Oosbree ingewijd. En nu verhuisde de familie Beukelman “gewoon” mee: zij betrokken de bovenwoning. Tot aan de sluiting stond er "anno 1936" op de gevel vermeld.
Lang heeft priester Beukelman er niet gewoond. Hij overleed op 22 april 1940. Als verzorger werd priester Markovic aangewezen. De gemeente telt dan 159 leden.
Tijdens de oorlogsjaren gingen de zondagsdiensten gewoon door. Er is zelfs een dienst gehouden door een Duitse officier die ook tot de Apostolische Kerk behoorde. De weekdiensten konden later vanwege de avondklok niet meer worden gehouden. In 1944 bij de bevrijding van zuidelijk Nederland lag Sittard in de vuurlinie. Tijdens een beschieting werd ook de kerk zwaar getroffen en kon niet meer worden gebruikt. De gemeente kon diensten houden in een cafézaal in Geleen. In Geleen woonden er ook een vijftigtal gemeenteleden en er werd besloten dat zij een eigen gemeente zouden kunnen vormen. Dit werd op 1 september 1944 gerealiseerd en priester Markovic werd ook als voorganger van de nieuwe gemeente Geleen aangewezen.
Als in 1946 apostel Van Oosbree overlijdt, ontstaat er grote onduidelijkheid over de rechtmatige opvolging. Priester Markovic en een groot deel van de gemeente kiest voor het (latere) Apostolisch Genootschap. Slechts twintig leden blijven onder leiding van oudste Gerrit Kamphuis bij de Nieuw-Apostolische Kerk. De gemeente Geleen werd (tijdelijk) opgeheven.
Het ledenaantal nam onder leiding van priester Wildeboer langzaam weer toe. In 1951 telt ze alweer ruim honderd leden waarvan velen woonachtig in Geleen. Intussen zit het Apostolische Genootschap zonder huisvesting en zij onderneemt eind 1953 pogingen om het kerkgebouw aan te kopen. De koop gaat echter niet door. Twee jaar later doet de Gereformeerde Kerk een poging de kerk te kopen. Omdat ze geen zekerheid krijgen dat de koop kan doorgaan wordt er van afgezien. In 1959 heeft de Handelsmij Lethem Brothers & Mellin NV belangstelling voor het kerkgebouw. Maar nu houdt apostel Bischoff de verkoop tegen "tenzij de Sittenardenaren iets beters vinden."
In 1962 houdt stamapostel Schmidt een dienst in de kerk van Sittard. Maar eerst wordt er een balkonbalustrade worden geplaatst. En vlonders voor een amphitheateropstelling van de banken. De balustrade moet worden betimmerd met triplexplaten en in het legraam boven het balkon moeten 35 ruitjes worden vervangen. En bij alle voorbereidingen mag één ding niet worden vergeten: de CA stuurt aan oudste Bosma het verzoek "het orgel goed te laten nazien, eventueel laten repareren, opdat we ook daarmee goed voor de dag kunnen komen!"
Als de gemeente in 1963 uit 189 zielen bestaat besluit apostel Tjark Bischoff om de gemeente Geleen weer op te starten. Zeventig leden gaan deze hernieuwde gemeente bevolken.
In 1985 ontving priester Wildeboer ambtsrust en werd priester (later districtsoudste) Ger Weening als nieuwe voorganger ingezet. Latere voorgangers zijn de priesters Erens, Feitsma en De Bruin.
Bijna 100 jaar na de stichting wordt de gemeente Sittard opgeheven. De gemeenteleden gaan over naar de gemeente Geleen waar dan priester Frits de Bruin ook voorganger is.
Bronnen: archief NAK-NL, districtskroniek Eindhoven, archief ApGen
© Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland