Op zondag 1 augustus 2021 vond de laatste kerkdienst in het kerkgebouw van de gemeente HIlversum, aan de Johannes Geradtsweg, plaats. Een bewogen moment.
De dienst werd geleid door districtsoudste N. Klene die werd begeleid door districtsoudste P. de Bakker (district Midden-Nederland), priester R. van Markus (district Amsterdam) en priester R. Metsch (voorganger). Vanwege de beperkende maatregelen was er beperkt ruimte in de kerkzaal en werd de dienst bijgewoond door de geloofsbroeders en - zusters uit de gemeente Hilversum en enkele direct betrokkenen.
Als basis voor de dienst werd het volgende Bijbelwoord gebruikt:
... ‘Dit is zeker,’ zei hij, ‘op deze plaats is de HEER aanwezig. Dat besefte ik niet.’ Eerbied vervulde hem. ‘Wat een ontzagwekkende plaats is dit,’ zei hij, ‘dit is niets anders dan het huis van God, dit moet de poort van de hemel zijn!’ (Genesis 28:16-17)
Districtsoudste Klene ging in op de ontwikkelingen van de gemeente Hilversum. Bijna 120 jaar geleden (in 1902) werden de eerste diensten gehouden, met als later hoogtepunt de opening van een gloednieuw kerkgebouw aan de Johannes Geradtsweg in Hilversum in 1937, dat beeldbepalend zou worden voor deze statige laan. Degenen die aan de basis hebben gestaan van deze gemeente, hebben waarschijnlijk een vergelijkbare ervaring gehad als Jakob in het uitgangswoord van deze dienst. Misschien minder ontzagwekkend dan Jakob, maar voldoende om toch steeds weer terug te keren. Ze voelden: Hier is het huis van God! Het besef groeide over ‘toegang tot de hemel’. Dat is het bijzondere perspectief dat God biedt: voor eeuwig bij Hem zijn. Dat neemt niet weg dat we gehecht zijn aan de plek waar we in het hier en nu het huis van God ervaren.
Deze plaats in Hilversum is ook voor veel apostolischen in Nederland een gedenkwaardige plaats geworden. Menige landelijke of regionale dienst, muziekuitvoering of bijeenkomst heeft er plaatsgevonden. Het is een plaats geworden met voor velen dierbare herinneringen. Daar is nu een einde aan gekomen. De districtsoudste sprak de hoop uit dat de geloofsbroeders en -zusters elders weer de moed hebben om een nieuwe steen op te richten en Gods stem en aanwezigheid mogen ervaren, in de nieuwe gemeenten waar de geloofsbroeders en -zusters deel van uit gaan maken.
Aansluitend vulden districtsoudste De Bakker, priester Van Markus en priester Metsch de prediking aan. Districtsoudste De Bakker refereerde onder andere aan een persoonlijk ervaring met de sluiting in 1999 van het toenmalige kerkgebouw in Arnhem, dat qua uitstraling vergelijkbaar was met het kerkgebouw in Hilversum. Zo een sluiting was geen gemakkelijk moment. Hij adviseerde de geloofsbroeders en -zusters om in hun nieuwe gemeenten zich pro-actief op te stellen en zei te vertrouwen op een warme ontvangst. Priester Van Markus stelde onder andere het leven van Jakob centraal als spiegel voor ons eigen leven. Hij die altijd weer contact met God zocht en antwoord kreeg en hulp ervaarde. In dezelfde bijbelpassage wordt ook gesproken over de bekende Jakobsladder: Jakob droomde van engelen die van beneden naar boven liepen en weer terug naar beneden. Het teken, zoals de priester memoreerde, dat engelen onze zorgen, de zaken die ons bezighouden bij God brengen en we ook weer antwoord krijgen. Troost voor de toekomst. De voorganger, priester Metsch, haalde recentere herinneringen op en dankte de gemeente voor hun vertrouwen in hem.
Na de viering van het Heilig Avondmaal, dat velen raakten om dat op deze plaats voor de laatste keer te vieren, werd het kerkgebouw onttrokken aan de eredienst. De dienst werd muzikaal omlijst door een zangkwartet en voor de laatste keer klonk het majestueuze orgel.
Na afloop van de dienst werden de voorganger en diaken R. Scholten in het zonnetje gezet. Vanuit de gemeente werden hun geschenken aangeboden, als dank voor hun vele jaren van trouwe inzet in de gemeente. Tevens ontvingen ze vanuit het district Amsterdam een boeket bloemen. Verder was er voor iedereen koffie met gebak na afloop van de dienst en vonden er veel gesprekken plaats op een bijzondere plaats. Iedereen die naar huis ging kreeg een rode roos mee als teken van verbondenheid.
Het kerkgebouw is verkocht aan een projectontwikkelaar, die het een nieuwe bestemming zal geven. Aangezien het een beschermd gemeentelijk monument betreft, zal dit binnen de huidige muren van het kerkgebouw gebeuren. Het kerkgebouw is een zogenoemde interbellumkerk in sobere functionalistische vormen, stilistisch beïnvloed door het werk van de Hilversumse architect W.M. Dudok. Het ontwerp is van Barend Hendrik Bakker en zijn zoon Cornelis Marinus Bakker, architecten te Hilversum.
Een korte geschiedenis:
In 1902 kwam in Hilversum één familie in aanraking met het apostolische werk. Familie Klink werd vanuit Amsterdam verzorgd. In hetzelfde jaar kwam apostel Kofman naar Hilversum om met deze familie in hun eigen huis aan de Bussumerstraat het sacrament van de Heilige Verzegelig, het verzegelen, te vieren. Een huisgemeente was geboren. Op 15 november 1903 bezoekt de apostel de kleine gemeente opnieuw, mede voor de verzegeling van 14 personen en wordt priester G. Schuitemaker uit Amsterdam de voorganger van deze kleine gemeente.
In 1923 heeft de gemeente Hilversum bijna 300 lidmaten en is de ruimte in het gebouwtje aan de Violenstraat, dat de gemeente inmiddels betrokken heeft, niet meer toereikend. Een deel van de geloofsbroeders en -zusters gaat voor de samenkomsten naar het kegelhuis, het latere hotel "Santbergen" aan de Noorderweg, en enkele jaren later naar een gebouw aan de Oude Enghweg. Dit is het begin van Hilversum-2. De oorspronkelijke gemeente is vanaf deze datum Hilversum-1. In 1937 wordt een gloednieuw gebouw aan de Johannes Geradtsweg geopend, dat nu in 2021 is onttrokken aan de eredienst.
Vele bijzondere gebeurtenissen vonden hier in het gebouw aan de Johannes Geradtsweg plaats. In 1946 vindt er een geruchtmakende kerkdienst plaats waarin districtsoudste L. Slok wordt uitgeroepen tot de opvolger van de heengegane districtapostel J. H. van Oosbree. Dit was niet in lijn met de beslissing van stamapostel J. Bischoff, wat uiteindelijk resulteerde in het ontstaan van het Apostolisch Genootschap in 1951. Gelukkig normaliseerde de relatie en kon in hetzelfde gebouw 70 jaar na dato een historische bijeenkomst plaatsvinden, waarover we ook op deze website eerder berichtten.
In de afgelopen zestig jaar had het kerkgebouw ook een meer landelijke functie. Talloze speciale diensten en evenementen vonden er plaats. Met bezoeken van diverse stamapostelen, de laatste keer in 2016 met stamapostel J.L Schneider, tot diensten met apostelen vanuit het buitenland, districtsdiensten, jeugddiensten, rouwdiensten en zang en -muziekdagen.
© Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland
Mit Hilfe einiger zusätzlicher Dienste können wir mehr Funktionen (z.B. YouTube-Video-Vorschau) anbieten. Sie können Ihre Zustimmung später jederzeit ändern oder zurückziehen.
Diese Internetseite verwendet notwendige Cookies, um die ordnungsgemäße Funktion sicherzustellen. Jeder Nutzer entscheidet selbst, welche zusätzlichen Dienste genutzt werden sollen. Die Zustimmung kann jederzeit zurückgezogen werden.
Nachfolgend lassen sich Dienste anpassen, die auf dieser Website angeboten werden. Jeder Dienst kann nach eigenem Ermessen aktiviert oder deaktiviert werden. Mehr Informationen finden sich in der Datenschutzerklärung.