Februari 2020: de Corona pandemie bereikt Nederland. Eerst in het zuiden, dan verspreidt het zich over het hele land. Welke invloeden heeft dat op het kerkelijk leven? Onderstaand een verslag van de gebeurtenissen en wat er eveneens, soms amper opgemerkt, in deze lange periode gebeurde.
Maart 2020: alle publieke en kerkelijke bijeenkomsten gaan op slot! Ook onze kerkdiensten. Er worden streamingdiensten verzorgd vanuit Leiderdorp en later ook vanuit Leeuwarden, Apeldoorn en Tilburg zodat iedereen thuis de diensten kan volgen. In St Jozef overlijdt op 6/5 zr de Vries-van Geel. Ieder kan afscheid nemen in het rouwcentrum waarna ze in besloten familiekring wordt gecremeerd.
Intussen nadert de buurtsanering haar einde: de woningen worden opgeleverd en de bestrating gelegd. De gemeentelijke parkeerplaats tegenover de kerk is verdwenen maar er wordt toegezegd dat er achter de kerk een nieuw parkeerruimte zal worden gecreerd. Daarvoor zullen NAK en Essent beide een stukje grond moeten afstaan. Hierop vooruitlopend wordt de tuin rond de kerk alvast heringericht.
In juli kunnen de eerste diensten met een beperkt aantal deelnemers worden gehouden. De kerkruimtes worden aangepast en ook regels ter voorkoming van verspreiding van het virus ingesteld. Het is wennen..... Het aantal zitplaatsen wordt, in verband met de anderhalve meter tussenruimte, tot ca 45 gereduceerd, de bezoekers worden geregistreerd en het desinfecteren van de handen verplicht. Ook worden er vaste looproutes uitgezet. Het aantal bezoekers ligt rond de veertig. De streamingdiensten worden voortgezet voor de thuisblijvers.Zr Tilman (9/6) en br Jan Hulshof (24/7) overlijden. Voor beide geldt: rouwdiensten met een beperkt aantal deelnemers.
In oktober wordt de landelijke richtlijn voor alle kerken: maximaal 30 deelnemers. Weer moet er worden gepuzzeld... In grotere gemeenten worden de deelnemers in twee of drie groepen gesplitst die om en om de diensten kunnen bezoeken. En met ingang van 10 oktober zijn mondkapjes verplicht bij het betreden en verlaten van de kerk. Priesters delen het Heilig Avondmaal ook uit met mondkapjes. Br Diekema wordt in november wegens Corona in het ziekenhuis opgenomen. Het loopt goed af.
Van de herinrichting van de tuin en aanleg parkeerplaats nog steeds bericht. Het is wel goedgekeurd en zal ook worden uitgevoerd. Maar wanneer?
15 december: groot alarm! In Nederland wordt een tweede lock-down aangekondigd. Alle winkels dicht behalve supermarkten. Kerken mogen open blijven maar worden aangeraden zich te beraden over de kerkdiensten. Kerstdiensten mogen wel gehouden worden. Met ingang van 20 december gaan vrijwel alle kerken tot 18 januari dicht en de meeste kerkelijke richtingen annuleren ook de kerst(nacht)diensten. Dus op zondag en woensdag weer thuis voor de buis...... Intussen proberen de priesters de langdurig zieken nog te bezoeken maar krijgen lang niet altijd toegang tot die verzorgingshuizen waar Corona is geconstateerd.
Jaarwisseling: geen fysieke oudjaars- en nieuwjaarsdienst maar internetdiensten.
11 januari: de lockdown wordt met minimaal drie weken verlengd. Voor ons geldt dat er tot eind februari geen fysieke diensten zullen worden gehouden. 17 januari: de Week van het Gebed zou beginnen maar dit jaar niet met de samenwerkende kerken van H-S. De pastoor ontsteekt tijdens de viering op zondagmorgen acht kaarsen: een voor de RK kerk en zeven voor de andere samenwerkende kerken in H-S. Aan het eind van deze week wordt de onze gemeente een diaken rijker: br Maurits Jansen wordt in zijn ambt (dat hij in de gemeente Froombosch al droeg) bevestigd. Helaas gaat het door de pandemie aan menigeen voorbij.....
20 januari: bezoek wordt beperkt, over een avondklok wordt vergaderd. Dit laatste zal ook effect op onze weekdiensten hebben. Voor de weekdienst die vanuit Leeuwarden wordt verzorgd door onze voorganger en een kwartet uit onze gemeente heeft het nog geen gevolg. De voorganger volgt het voorbeeld van de pastoor en ontsteekt ook daar kaarsen (zie foto's)
7 februari: dienst met de stamapostel. Niet vanuit Arnhem vanwege de quarantainemaatregelen voor buitenlanders maar vanuit Saarbrücken. Met simultaanvertaling aan het altaar door pr Frank de Vries. Op 25 februari worden de maatregelen wat versoepeld. Kinderen mogen weer naar school, wij mogen weer naar de kapper maar nog niet naar de kerk...... Tussendoor wordt Midden-Europa geteistert door strenge vorst (-12) met veel sneeuw. Op de stoep voor de kerk en in de fietsenstalling vormden zich mooie sneeuwduinen. Een week later is het +15 graden, zijn de sneeuwduinen verdwenen en kunnen we in het zonnetje zitten.
De tekeningen voor de parkeerplaats zijn klaar. De omwonenden mogen hun zegje nog doen, het moet nog worden gepubliceerd in de krant en dan kan men beginnen. Een datum is nog niet vastgesteld. Intussen hebben we van het IVN (instituut voor natuureducatie) een plantenpakket ter waarde van 120 euro gekregen om de tuin vogel- en insecten vriendelijk te maken. De struiken en boompjes werden zaterdag 13 maart geplant waarover er op 17 maart een artikel in de H-S krant verscheen. Ook wordt de nieuwe parkeerplaats aan de hand van de tekening globaal uitgezet.
23 maart: tijdens een persconferentie van de minister-president wordt bekend gemaakt dat de besmettingscijfers verder oplopen en dat de maatregelen tot 20 april gehandhaaft blijven. Dus ook met Goede Vrijdag en Pasen geen diensten! En weer halen we de krant: nu vanwege het feit dat er twee pas geplante fruitboompjes uit het IVN pakket zijn ontvreemd.
Op 7 april overleed na een kort ziekbed br Cor van Weerden op de leeftijd van 64 jaar. Hij werd in besloten familiekring gecremeerd. Op 11 april wordt de voorganger ook ingezet als tijdelijk voorganger voor de gemeente in Groningen wegens het terugtreden van evangelist Aslander. Pr Nienhuis krijgt de opdracht als plaatsvervangend voorganger voor die gemeente.
Eind april: er worden met de nodige voorzichtigheid wat maatregelen versoepeld: terrassen mogen overdag weer open, bezoekersbeperkingen worden wat ruimer. De kerken gaan hierin nog niet mee vanwege de grote en aanhoudende druk op de zorg. Misschien kunnen de eerste diensten met beperkt aantal bezoekers op 16 mei plaatsvinden.
Intussen heeft de gemeente een nieuw plan voor de parkeerplaats ingediend. Struikelblok zijn de eigendomsrechten van de stukjes grond: het grasveld is van de gemeente en de tuin is van de kerk.... Wie onderhoudt het een en ander en wie draagt de verantwoordelijkheid bij ongevallen? Wordt dus nog vervolgd.
3 mei: een bijzondere zondag..... 1) de apostel bezoekt onze gemeente. Vanwege de deelnemersbeperking wordt de dienst verplaatst naar Groningen waar uitzendvoorzieningen zijn en zij die thuis blijven toch de dienst kunnen volgen. In deze dienst ontvangt diaken Maurits Jansen het priesterambt. 2) 's MIddags wordt Martha Zeeman, de vrouw van br Henk Zeeman gedoopt. Zij woont in de Burcht en de doop vindt in zeer kleine kring plaats: het echtpaar Zeeman, de voorganger en pr Bilijam. Meer bezoekers mag niet vanwege de Corona regels.
In mei gaan de besmettingscijfers drastisch omlaag. Er komt weer ruimte om fysieke diensten te gaan houden. Op 30 mei kan de eerste dienst, mits volgens de Coronaregels, worden gehouden. Dus: anderhalve meter, handen ontsmetten bij binnenkomst, mondkapje bij verplaatsingen en maximaal 35 deelnemers. De gemeente moet dus opnieuw worden gesplitst in twee groepen. In deze "eerste dienst" , geleid door de voorganger, dient ook onze nieuwe priester Jansen mee. Vijf dagen later worden de maatregelen opnioeuw versoepelt: er mogen 60 personen bij een kerkdienst aanwezig zijn mits anderhalve meter afstand wordt aangehouden. Voor onze kerk geldt dus dat er nu 45 personen bij een kerkdienst aanwezig mogen zijn.
Ook het overleg over de nieuwe parkeerplaats vordert. Over de eigendomsrechten is overeenstemming bereikt. Nu nog "even" het bestemmingsplan aanpassen. De aanvraag werd op 20 mei ingediend en op 2 jun i gepubliceerd. Mits de vergunning wordt verleend zou de realisatie direct na de zomervakantie kunnen beginnen.
29 juni 2021: de maatregelen worden versoepeld. Het mondkapje hoeft niet meer mits de anderhalve meter wordt gehandhaafd en... met ingang van 4 juli mag er weer gemeenschappelijk worden gezongen, mits maximaal twee coupletten. En er mogen weer korte koorrepetities worden gehouden.
In de Regiokrant van 21 juli 2021 wordt het besluit dat de aanleg van de parkeerplaats accoord is. Vraag is nu: wanneer? Na overleg met de gemeente zal dit eind september worden gerealiseerd.
Medio september worden de maatregelen enigzins versoepeld. De anderhalve meter afstand vervalt en dus mogen er meer bezoekers komen. Het middenpad wordt weer geopend, het rechtervak wordt voorlopig ingericht voor hen die de anderhalve meter liever handhaven. De welkomsvlag mag ook weer uit.
Op donderdag 30 september gaat de schop voor de parkeerplaats de grond in: struiken worden verwijderd, de grond deels afgegraven. De tegels van het terras moeten verwijderd en opnieuw gelegd. De aanleg zal circa drie weken duren. Op vrijdag 12 november wordt er 20 kuub houtsnippers geleverd die op zaterdagmorgen door zo'n 10 gemeenteleden deels op hun plek worden gebracht. Het wachten is nog op het planten van een haag waarna ook de laatste snippers verwerkt kunnen worden en de werkzaamheden aan de tuin afgerond.
Zondag 10 oktober 's middags: dienst met apostel Klene. Pr WIlthof ontvangt ambtsrust
Op 22 november overlijdt zr Van Tuijl ten gevolge van een hersenbloeding. Ze werd al een aantal jaren verzorgd in Woonzorg- en revalidatiecentrum Veenkade in Veendam. Vanwege de Coronavoorschriften vindt ook deze uitvaart vindt in besloten kring plaats.
24 november: de besmettingen in Nederland lopen snel op. Mondkapjes worden weer verplicht evenals de anderhalve meter afstand. Men mag nog maximaal vier bezoekers per dag ontvangen. Redenen genoeg voor het besluit om met ingang van 25 november de fysieke diensten weer stil te leggen. Voorlopig voor drie zondagen. Al snel komt er ook een vierde zondag bij en het wordt puzzelen of de Kerstdienst door kan gaan.
25 en 26 november: de haag rond parkeerplaats en kerktuin wordt geplant. De berg houtsnippers (20 kuub) kan in de tuin en om de haag worden gebracht. De haag aan de voorzijde van de kerk volgt nog. Half december zou de officiele overdracht van de nieuwe parkeerruimte plaatsvinden maar dit wordt steeds een weekje verschoven.
Net voor Kerst gaat Nederland in een strenge lockdown. De Kerstdienst kan in sommige kleine gemeenten nog doorgaan. In Hoogezand-Sappemeer lukt dat niet. Ook de oudjaarsdienst en de nieuwjaarsdienst worden landelijke streamingdiensten. De eerstvolgende fysieke dienst zal op zondag 15 januari 2022 kunnen plaatsvinden - corona volente ! In de loop van januari blijkt dat dit toch nog te optimistisch is. Diensten beginnen weer op 30 januari met de bekende Corona maatregelen.
28 december: na een kort ziekbed overlijdt zr Hennie Anneveldt op 92 jarige leeftijd. De rouwdienst wordt, met een beperkt aantal deelnemers, in de eigen kerk gehouden op maandag 3 januari. De dienst is via streaming te volgen.
Tijdens de persconferentie op vrijdag 21 januari wordt een versoepeling van de maatregelen bekend gemaakt. Bijeenkomsten tot 50 personen mag weer mits met anderhalve meter afstand en mondkapjes tijdens het verplaatsen in binnenruimtes en tot 20.00 uur. Zondagdiensten mogen dus ook weer. De eerste dienst in 2022 wordt gehouden op zondag 30 januari met circa 35 bezoekers. In de loop van februari worden er meer versoepelingen aangekondigd en kunnen mondkapjes en afstand vervallen zodat met ingang van 27 februari "het oude normaal" weer mogelijk is. Het "koorvak" blijft voorlopig wel "op afstand" ingericht voor hen die dit prijs stellen want Corona is weliswaar minder heftig maar nog steeds aanwezig en ook in onze gemeente moeten er soms nog gezinnen in quarantaine.
Na een lange periode van afnemende gezondheid overlijdt op 22 februari zr Johanna Bontjer. Ze werd ruim 86 jaar. De rouwdienst vindt plaats op maandag 29 februari en kan dus zonder beperkingen worden gehouden.
Op 23 maart vervallen alle beperkingen. Daaraan voorafgaand mag het koor op zondag 20 maart weer "beneden" zitten. Langzamerhand keren ook de gemeenteleden terug. Sommigen daarvan hebben twee jaar lang de diensten niet kunnen bezoeken. Het is dan ook een blij weerzien en een goed gevoel dat "het oude normaal" ook in de gemeente terug is. Corona is weliswaar nog niet verdwenen en regelmatig moet er iemand vanwege een besmetting afzeggen maar de gevolgen zijn aanzienlijk minder heftig en beheersbaar geworden......
© Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland