Op zondag 29 maart 2020 hield apostel P. Klene, samen met opziener R. Vis, de tweede 'quarantainedienst' die live werd uitgezonden vanuit de kerk in Leiderdorp.
Voor de geloofsbroeders-en zusters die de dienst niet konden meemaken heeft de apostel ook nog een brief geschreven, waarin hij nader ingaat op het tekstwoord van deze dienst, ter bemoediging en ondersteuning. De apostel schrijft:
Santpoort, 29 maart 2020
Lieve broeders en zusters,
Vanmorgen mochten we opnieuw een uitzendingdienst beleven vanuit onze kerk in Leiderdorp. Omdat u vermoedelijk niet aangesloten kon zijn vind ik het belangrijk om u de gedachten en het woord uit deze dienst weer mee te geven.
Het is een periode van grote onzekerheid waarin uw en ons aller leven er plotseling heel anders uitziet. Dingen die voor ons elke dag gewoon zijn, ontmoetingen die we wekelijks hebben, en andere zaken die deel uitmaken van ons leven zijn anders geworden. Daardoor staan onze basiszekerheid en basisvertrouwen onder druk.
Die gedachte bepaalde mij bij een familie uit de Bijbel die een groot deel van hun leven in onzekerheid door hebben gebracht. Ik koos vandaag het volgende woord:
Ruth 1: 16
Maar Ruth antwoordde: “Vraag me toch niet langer u te verlaten en terug te gaan, weg van u. Waar u gaat, zal ik gaan, waar u slaapt, zal ik slapen; uw volk is mijn volk en uw God is mijn God”.
Wat hieraan voorafging is het volgende. Een echtpaar uit Israel, genaamd Elimelech en Noömi, trekt vanwege een hongersnood in Israël met hun beide zonen naar het buurland Moab omdat ze daar wel de basiszekerheid van het bestaan hopen te vinden. Een plek om te wonen en brood om van te leven. Zij vestigen zich daar met grote onzekerheid omdat Moab een land is met een andere cultuur en gewoonten, maar ook een land met een andere godsdienst en eigen goden. De grote vraag is of zij wel welkom zullen zijn. We lezen daar niet zoveel over, alleen dat zij zich daar vestigen en dat hun zonen meisjes vinden in dat vreemde land. Zo doen Ruth en Orpa hun intrede in deze familie. En daarmee leren deze schoondochters de God van Israël kennen die ook uw en mijn God is.
Het noodlot treft de familie als eerst vader Elimelech en naderhand de beide zonen sterven. Noömi blijft dan over met haar schoondochters en het bestaan zonder de mannen, is opnieuw kwetsbaar en onzeker geworden. Als Noömi dan hoort dat de situatie in haar thuisland Israël zich hersteld heeft, besluit ze om maar weer terug te gaan naar haar familie om de veiligheid en zekerheid te zoeken die zij nu zo mist.
Het is opvallend dat Orpa en Ruth met haar meegaan op haar reis. Voor deze jonge vrouwen is dat een waagstuk want zij gaan naar het land waar ze niet thuishoren. Deze gedachte laat Noömi niet los en zij raadt de beide dochters aan om terug te keren naar hun familie en afkomst en hun schoonmoeder dan maar los te laten.
Als wij dit overdenken kan de enige conclusie zijn dat er sprake is van heel veel liefde van deze vrouw voor haar schoondochters. Zij is opnieuw bereid om los te laten en ook de zekerheid van haar dochters op te geven. Misschien mogen we concluderen dat de liefde in dit gezin de beide schoondochters vertrouwd heeft gemaakt met God die voor deze familie zo belangrijk was. We komen dan bij het woord voor deze dienst. Waar Orpa om begrijpelijke redenen besluit om terug te keren wil Ruth bij haar schoonmoeder blijven. Ze spreekt dan de bijzondere woorden; “Maar uw God is toch mijn God? Waar u gaat wil ik dus ook gaan”
Ruth laat op dat bijzondere moment aan de grens met Israël zien dat zij alleen op God vertrouwt en andere zekerheden niet op de eerste plaats wil stellen. Het vervolg van haar leven maakt dan duidelijk dat Gods hand over haar is en dat God met haar leven ook een bedoeling heeft. U begrijpt dat deze jonge vrouw in de periode van de onzekerheid en de eenzaamheid die velen van u ervaren nu een prachtig voorbeeld is van godsvertrouwen. Een vertrouwen waar we elkaar in deze nare tijd in mogen helpen en bemoedigen opdat we straks sterker dan ooit vanuit deze crisistijd in onze mooie gemeenschappen terug kunnen keren.
Ook Jezus zelf ging ons hierin voor. Hij was de Zoon van God maar ook mens, en juist als mens heeft hij duidelijk gemaakt dat Zijn Vader de enige zekerheid was waar Hij op wilde bouwen. Zo is Hij op weg gegaan naar Jeruzalem om Zijn offer voor ons te brengen. Hij wist wat van Hem verwacht werd en wilde de wens van Zijn vader vervullen. Dankzij Hem mogen wij nu ons geloof met elkaar delen. Ik gun u dat u in de stilte van uw woning de liefde uit uw omgeving ervaren mag en daarin de versterkende hand van onze Vader kunt zien.
Weet, dat ik aan u allen denk en dagelijks voor u bid, met hartelijke groet,
Wg
Uw Peter Klene
Na afloop van de dienst berichtte de apostel om in de komende tijd ook op een dergelijke wijze de diensten via een uitzending aan te bieden; live te volgen via de website https://nak-nl.live
Deze tweede 'quarantainedienst' is terug te zien via het officiele YouTube kanaal van de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland:
Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland
#nieuwapostolischekerk #coronavirus #quarantainedienst
© Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland