Op 10 april 2019 werd in ons gebouw te Assen een bijzondere bijeenkomst georganiseerd. De samenkomst was georganiseerd door de ‘Stichting Struikelstenen Assen’ die de nagedachtenis van Joodse Assenaren die in de tweede wereldoorlog zijn vermoord, levend probeert te houden, door in de trottoirs voor de woonhuizen van de weggevoerde stadgenoten steentjes te plaatsen met messing plaatjes erop met daarin de namen en data van de voormalige bewoners.
In de plechtigheid voorafgaand aan de onthulling van de eerste steentjes (die van onze buren) werd uitgebreid stil gestaan bij deze vreselijke geschiedenis. Scholieren van het Asser Dr. Nassau College lazen de 37 namen voor, die verdeelt over 12 adressen deze middag een zichtbaar teken in de stoep zouden krijgen. De waardige samenkomst die werd bezocht door meer dan 80 mensen, werd muzikaal omlijst door piano en zang in het Hebreeuws. Een deel van de Joodse gemeenschap van Assen was erbij aanwezig.
Bij de nieuwe struikelsteentjes die op deze woensdag in Assen onthuld werden, zaten ook die van de voormalige buren van ons kerkgebouw, de familie Wolf. Samuël Jozef Wolf verkocht in 1935 een deel van zijn grond aan de HAZEA, hierop kon toen onze kerk worden gebouwd, dat in november van hetzelfde jaar in gebruik werd genomen. De familie Wolf bestond uit vader, moeder, een zoon en een dochter met nog een inwonende oma. Bijna het hele gezin werd in 1942 weggevoerd naar Westerbork om vandaar naar Auschwitz te worden getransporteerd waar ze in 1944 werden vergast…
Een zoon die bij de deportatie in het ziekenhuis verbleef, dook later onder en overleefde zo wonder boven wonder de oorlog. Na de oorlog kreeg hij het huis weer in zijn bezit en woonde hij er met het gezin dat hij stichtte. Het was zíjn dochter, dus een kleindochter van Samuël Jozef die hier nu deze middag voor haar geboortehuis, naast ons gebouw, de steentjes onthulde en het droevige verhaal van haar grootouders en tante met de aanwezigen deelde.
Het was erg bijzonder dat de bijeenkomst voorafgaand aan de onthulling, in de Nieuw-Apostolische Kerk van Assen plaats vond, op grond die ooit had toebehoord aan die eerste familie waar deze middag de struikelsteentjes voor werden onthuld.
“Moge zijn grote naam gezegend zijn voor nu en altijd”… sprak de aanwezige Rabbijn in het Hebreeuws, die bij de plechtigheid het ‘Kaddisj’ uitsprak (het Joodse gebed voor de overledenen).
Na de onthulling van de 1e vier struikelsteentjes bij ons gebouw volgde de route door het centrum van Assen, langs nog eens 11 adressen die door tientallen belangstellenden werd gevolgd.
© Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland