De uitdagingen zijn duidelijk, de doelstellingen zijn gedefinieerd. Wat is er nodig om dit te bereiken? En wat zijn de verschillen tussen nu en het verleden? Het laatste deel van het interview met de stamapostel geeft een overzicht van hoe de kerk zich klaarmaakt voor de toekomst.
De kerk staat voor veel uitdagingen en grote taken. Is het financieel mogelijk dit te beheren?
We zijn momenteel bezig met een grondige studie van onze wereldwijde financiën. We zijn vastbesloten om onze manier van werken te optimaliseren om de kosten te verlagen. En waar mogelijk zullen we ondersteunende diensten samenbrengen.
In dezelfde geest hebben we ons kerkgebouwbeleid aangepast. In Afrika bijvoorbeeld zijn we gestopt met het bouwen van grote kerken, omdat toekomstige generaties nauwelijks in staat zullen zijn om het geld op te brengen voor de onderhoudskosten . In andere regio's hebben we het aantal kerkgebouwen en kerkgemeenten aangepast aan onze huidige behoeften. Bouw en onderhoud worden immers overal steeds duurder.
De Europese en Noord-Amerikaanse kerkgebieden ondersteunen ander kerkgebieden, zogenoemde donorkerken. Ze ondersteunen de meeste kerkgemeenten over de hele wereld. Hoe zal dit zich ontwikkelen?
Heel goed, hoop ik. Anders dan in het verleden, zouden we onze financiele bijdragen liever ombouwen naar financieel afhankelijke districtskerken op projectmatige basis. De financieel sterke donorkerken zullen dus duidelijk omschreven projecten financieren in plaats van kerkgebieden als geheel financieel te ondersteunen.
Zelfs als financiële autonomie op middellange termijn niet te voorzien is in een aantal landen, moeten we doorgaan met ons streven om de uitgaven op lokaal niveau in overeenstemming te brengen met het inkomen.
De Nieuw-Apostolische Kerk is ook een "ambtskerk". Het ambt speelt hierin een vitale rol. Zijn er ook in dit opzicht fundamentele strategische overwegingen voor een voortdurende ontwikkeling?
Ja, de apostelen denken momenteel na over een nieuwe manier om de ambtshiërarchie in de kerk te organiseren. Onze doelen zijn:
De nauwgezette verwijzing naar het evangelie maakt deel uit van je geestelijke autoriteit als leider van de kerk. Maar als stamapostel bent u ook de hoogste vertegenwoordiger van uw kerk. Waar ziet u uw taken?
Een van de taken van de stamapostel is om de orde binnen de kerk vast te leggen en bijgevolg de structuur en organisatie van de kerk aan te passen aan de huidige behoeften.
Hebt u concrete ideeën?
In de wereld van vandaag is het niet langer denkbaar dat een wereldwijde kerk als de onze geleid wordt door een enkele man. Integendeel, beslissingen moeten samen worden genomen. Net als mijn voorgangers, vind ik het belangrijk om de districtsapostelbijeenkomst vorm te geven als een echt bestuurslichaam van de kerk. Elk lid van dit bestuur moet zich vrij kunnen uitdrukken en bijdragen aan gezamenlijke oplossingen. We hebben op dit gebied al vooruitgang geboekt en ik ben zeer tevreden.
Dat klinkt nog steeds een beetje vaag.
Gedeeld leiderschap vereist ook bepaalde regels, waaronder het aantal districtsapostelen. Je kunt de kerk niet leiden met een bestuur van vijftig districtsapostelen. Als de districtsapostelen volledig moeten worden betrokken bij het bestuur van de kerk, kan hun aantal niet te groot zijn. Daarom zijn we bijvoorbeeld begonnen met het verminderen van het aantal districtsapostelen in Europa. Daarnaast hebben we de Coördinatiegroep en de Financieele Werkgroep opgericht. Deze bestaan uit verschillende districtsapostelen die namens de districtsapostelbijeenkomst optreden en de stamapostel ondersteunen in zijn werk.
Is gedeeld leiderschap alleen van toepassing op internationaal niveau?
Er zijn vergelijkbare benaderingen op het niveau van de kerkgebieden. De afgelopen jaren zijn de rol en de beslissingsbevoegdheid van de bestuursorganen (raden van bestuur, nationale vergaderingen, enz.) duidelijk omschreven en waar nodig versterkt. Sommige kerkgemeenten hebben zelfs gemeenteraden en commissies ingesteld om de leden te betrekken bij het organiseren van de activiteiten in de kerkgemeente. In de toekomst zullen we waarschijnlijk meer van dergelijke oplossingen zien.
Foto: Alex Ferguson
© Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland
Mit Hilfe einiger zusätzlicher Dienste können wir mehr Funktionen (z.B. YouTube-Video-Vorschau) anbieten. Sie können Ihre Zustimmung später jederzeit ändern oder zurückziehen.
Diese Internetseite verwendet notwendige Cookies, um die ordnungsgemäße Funktion sicherzustellen. Jeder Nutzer entscheidet selbst, welche zusätzlichen Dienste genutzt werden sollen. Die Zustimmung kann jederzeit zurückgezogen werden.
Nachfolgend lassen sich Dienste anpassen, die auf dieser Website angeboten werden. Jeder Dienst kann nach eigenem Ermessen aktiviert oder deaktiviert werden. Mehr Informationen finden sich in der Datenschutzerklärung.