Zürich/ Wenen. In de christelijke wereld wordt Pinksteren algemeen als de geboortedag van de kerk beschouwd. Dat zou echter bij eenieder persoonlijk in het dagelijkse leven door vreugde en enthousiasme voor het evangelie zichtbaar moeten zijn, vermaande stamapostel Jean-Luc Schneider in de Pinksterdienst in Wenen.
Wereldwijd waren nieuw-apostolische christenen aangesloten per satelliet of internet met de kerkdienst uit de Weense Concerthal. “Pinksteren is voor ons een feest met een bijzondere betekenis”, begon de leider van de kerk met de met spanning verwachte dienst. Destijds werden de apostelen door de kracht van de Heilige Geest zo vervuld, dat ze in andere talen spraken en dat iedereen hen kon verstaan. “Zo moet het ook vandaag zijn”, benadrukte de stamapostel. Hij vroeg zijn geloofsbroeders en –zusters ook vandaag de taal van de naaste te spreken.
Jonge mensen leren begrijpen
In het bijzonder met de blik op de komende generaties is het belangrijk jonge mensen te leren begrijpen. Dan moet je in de eerste plaats naar ze luisteren. Pas dan kan het lukken een eerlijke empathie te ontwikkelen voor hun problemen en zorgen. “We willen angst, verdriet en ook vreugde met hen delen.” Pas dan kunnen we hen zeggen, wat de kern van het evangelie is: verlossing door God.
Vaak is het zo, dat jongeren na hun confirmatie de diensten niet meer bezoeken. “We willen hen in hun taal uitleggen, hoe belangrijk de gave van de Heilige Geest is, waarmee ze verzegeld werden.” Hun verzegeling is een belijdenis, die groeien moet. Daarbij heeft het totaal geen zin, een negatieve stemming te laten opkomen of te benadrukken hoe erg het leven op aarde is. “We willen hen niet voorschrijven, wat ze moeten doen of nalaten – dat is per definitie niet hun taal.” Het gaat er veel meer om, kinderen en jongeren uit te leggen dat het geloof hen helpt innerlijk sterk te worden. “Preken en praten is niet voldoende. Dat overtuigt niemand. We moeten het voorleven. Dat is onze taak waar ook ter wereld,” benadrukte de stamapostel indringend.
Uitwerkingen van de Heilige Geest in het heden
Daarvoor zette de kerkleider uiteen, wat de gave van de Heilige Geest in mensen kan bewerkstelligen:
. een bepaalde helderheid en rust in de wetenschap, dat “de Hemelse Vader voor ons zorgt.”
. een sterke dankbaarheid voor de erkenning, dat “God grote dingen aan ons heeft gedaan.”
. een actuele waakzaamheid bij de gedachte, ”dat we ondanks alles, wat we ook moeten doormaken, niet van God gescheiden worden.”
. een bijzondere vreugde, dat in de toekomst “de heerlijkheid Gods” op ons wacht.
. de liefde tot alle mensen, dat we “net als Jezus kunnen liefhebben – wanneer we maar willen!”
Districtsapostelvergadering en wereldwijde gemeente
Het Pinksterweekend bracht de stamapostel dit jaar naar Wenen. Daar vond in de dagen ervoor de internationale districtsapostelvergadering plaats, waaraan alle districtsapostelen en districtsapostelhelpers konden deelnemen. Belangrijke thema’s daarbij waren een nieuwe samenvatting van het ambtsbegrip en de nieuwe onderwijsmaterialen voor kinderen.
De Pinksterdienst op zondag uit de Weense Concerthal werd per satelliet naar meer dan 100 landen op vijf continenten uitgezonden. Vele honderdduizenden geloofsbroeders en –zusters waren er live bij in hun gemeenten. In dit aantal is in het totaal opgenomen de deelnemers, die in een aantal landen van Afrika de uitzending via de staatstelevisie zagen en die in Noord - en Zuid-Amerika een opname later te zien kregen.
Meerdere artikelen over Pinksteren kunt u lezen op de website van het nieuw-apostolische kerkmagazine nac.today.
© Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland