Met de gemeente Emmeloord proberen we ons vlak voor de dienst voor de ontslapenen te bepalen bij diegene die onze gebeden zo nodig hebben. En elke keer doen we dit op een andere manier. De ene keer een zangavond, de andere keer een ringgesprek of we bezoeken een begraafplaats of monument.
Op 2 juli zijn we naar voormalig kamp Westerbork geweest, waar we tekst en uitleg kregen van een gids. Dit gaf de vlakte die er nu nog is, een levend verhaal en een gevoel.
De gids sprak over alle facetten binnen het kamp, en over de functie. Maar ook over het ontstaan ervan en de bewoners die er woonden na de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis en verhalen kunt u vast op internet vinden. Maar om er zo bij te zijn en een bepaald beeld te vormen in de context met de aanstaande ontslapendienst, geeft het extra cachet.
Bij het monument hebben we een steen op de rails gelegd. Een steen als teken dat we er waren en dat we aan de mensen hebben gedacht. Volgens gebruik in de joodse kringen.
We wereden bepaald bij een verschrikking uit het verleden door alle aanwezige documentatie. Maar ook bepaald bij het heden, 2016 waar de geschiedenis zich soms herhaalt.
De geschiedenis als museum, een steen op de rails als herdenking en ons gebed bij de dienst voor de ontslapenen voor de toekomst, zodat iedereen toegang mag krijgen tot de eeuwige vrede.
Namen en foto's publiekelijk publiceren zijn, t.a.v. de wet altijd lastige zaken.
Daarom zullen er geen namen meer genoemd worden in de berichtgeving en geen foto’s meer geplaatst worden(dit valt onder het portretrecht) anders dan “groepsfoto’s”.
Bij het plaatsen van een “groepsfoto” zal er rekening gehouden worden met diegene die aan heeft gegeven hier problemen mee te hebben.
Dit verklaart dat we vaker foto's van groepen publiceren en foto's van individuen zoveel mogelijk proberen te mijden.
© Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland