Op zondag 5 januari 2014 hield stamapostel J.L. Schneider een kerkdienst in Brussel (B), waar alle Belgische nieuw-apostolische gemeenten waren uitgenodigd; dus ook de drie Vlaamse gemeenten die verbonden zijn met het Nederlandse kerkgebied. Met het speciaal voor deze gelegenheid geschreven lied, „Bienvenue – Willkommen – Welkom“, begroette een groot kinderkoor de stamapostel op zaterdagmiddag 4 januari 2014 in La Hulpe, een voorstad van Brussel, dit als opmaat van zijn bezoek aan België.
Het kinderkoor maakte de aanwezigen blij met het zingen van liederen en aansluitend heetten twee van de jonge zangers de stamapostel in een korte toespraak welkom en overhandigden namens alle kinderen een klein geschenk. Al snel ontwikkelde zich hieruit een spontaan gesprek tussen de kinderen en de stamapostel. Aansluitend werden er nog groepsfoto’s met de kinderen en de overige aanwezigen gemaakt.
Als basis voor de kerkdienst op zondagmorgen, 5 januari 2014, gebruikte de stamapostel het bijbelvers Lucas 10:27: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw kracht en met heel uw verstand, en uw naaste als uzelf’. Hierbij een korte impressie van de dienst.
Aan het begin van de dienst gaf hij uitdrukking aan de blijdschap om zijn buren in België te kunnen begroeten. Het is het begin van een nieuw jaar en een mooie traditie om wederzijds geluk- en zegenwensen over te brengen. Voor hem was het ook de eerste jaarwisseling in het nieuwe ambt als stamapostel. Hij bracht onder andere naar voren dat hij aan de gelovigen in deze wereld denkt, die in bijzondere situaties en gevaren verkeren.
Het is goed om elkaar geluk en zegen toe te wensen, aldus de stamapostel, maar men moet ook weten hoe men tot zegen en vreugde komt. En als men de toestand van alle gelovigen op deze wereld bekijkt, is het moeilijk een recept te vinden. Na veel bidden heeft de Heilige Geest de volgende gedachte verwekt: ‘Met liefde aan het werk!’, dat dit jaar als jaarmotto geldt.
Dit recept telt in alle situaties. Als wij God met liefde dienen worden we gezegend, vervolgde de stamapostel zijn prediking. God heeft alle mensen onvoorwaardelijk lief. Als wij van God spreken, bedoelen we ook Jezus Christus. Jezus zei eens: „Wie Mij ziet, ziet de Vader.“ Een schriftgeleerde vroeg aan Jezus, wat hij moest doen om het eeuwige leven te ontvangen. Het antwoord van Jezus was dat hij God en zijn naaste moet liefhebben. Dat is natuurlijk niet alleen een goede raad, echter ook noodzakelijk. God wil, dat de mensen Hem liefhebben. Het is een goddelijk gebod: Gij zult God en uw naaste liefhebben!
Als mensen spreken we graag van liefde, maar wat betekent het God en Jezus lief te hebben? Hij wil graag, dat wij Hem liefhebben zoals Hij is. Jezus stelt geen voorwaarden voor Zijn liefde tot de mensen. Hij geeft zonder iets te verwachten en vergeeft alle mensen, die berouw tonen, de zonden. Gaan wij met deze genade akkoord? Kunnen ook wij iedereen vergeven die ons onrecht heeft aangedaan? Jezus is volkomen liefde en volkomen genade. Jezus liefhebben betekent ook deze genade lief te hebben.
Jezus was waarachtig. Hij handelde zoals God het Hem had geboden, zonder compromissen. Jezus liefhebben betekent ook deze waarachtigheid lief te hebben. Tegenwoordig is het gebruikelijk om compromissen te sluiten. Gaat het echter over goddelijke wetten, dan bestaan er geen compromissen.
Jezus was ook deemoedig. Hij zei, dat Hij gekomen was om te dienen. God liefhebben betekent ook de deemoedigheid lief te hebben. Laten we ons erover verheugen om te kunnen dienen en niet slechts bediend te worden, riep de stamapostel de gelovigen toe. Dit betekent, de Heer lief te hebben.
Jezus was ook dankbaar. Bij het Laatste Avondmaal dankte Hij God voor de gaven. Hij was echter niet alleen dankbaar tegenover Zijn Vader, maar ook tegenover Zijn naaste. Wij als mensen neigen ertoe om te zien wat we niet hebben, in plaats van dankbaar te zijn voor hetgeen we wel bezitten. Jezus lief te hebben betekent dankbaar te zijn.
Jezus lief te hebben betekent onvoorwaardelijk liefhebben, Zijn waarachtigheid en genade liefhebben, deemoedig en dankbaar zijn.
Als wij op deze manier aan onszelf werken, gaan we steeds meer op Hem lijken en blijven we bij Hem. We willen daarom moeite doen om alles af te leggen wat ons van Jezus scheidt.
Komen we nu tot de naastenliefde, vervolgde stamapostel. In het bijbelwoord staat: „Heb God lief en uw naaste als uzelf“. Naastenliefde is dus voor een christen van levensbelang. Deze is niet slechts een moreel begrip, echter ook een goddelijke vereiste. Deze vereiste is slechts in samenhang met het bijbelwoord te begrijpen: omdat wij God liefhebben, hebben wij Zijn onvoorwaardelijke liefde, Zijn oprechtheid en waarachtigheid, Zijn deemoed en dankbaarheid lief, en onder deze aspecten moet men ook de liefde tot de naaste betrachten. Jezus zei destijds: „Behandel anderen zoals je wil dat ze jullie behandelen“ (Lucas 6:31). Ieder wil graag in zijn gemeente aangenomen worden zoals hij is. We aanvaarden onze naaste dus zoals hij is! We willen hem zo behandelen zoals wij behandeld willen worden!
Na de aanvullende prediking van districtsapostel M. Fehlbaum (Zwitserland) en R. Estrade (Frankrijk), werd het Heilig Avondmaal gevierd en tevens het Heilig Avondmaal voor de ontslapenen. Hierna werd de dienst afgesloten met gebed en zegen.
Door middel van een satellietverbinding konden ca 13.000 gelovigen in Hessen (D), Rheinland-Pfalz (D), Saarland (D), Griekenland, Luxemburg, Turkije, maar ook enige landen in het Midden-Oosten deze bijzondere dienst live meebeleven. De stamapostel werd begeleid door districtsapostel M. Fehlbaum (Zwitserland), districtsapostel B. Koberstein en de apostelen G. Opdenplatz, J. Lindemann (uit Duitsland), C. Haeck (Luxemburg), R. Estrade en X. Arèse (uit Frankrijk).
© Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland
Mit Hilfe einiger zusätzlicher Dienste können wir mehr Funktionen (z.B. YouTube-Video-Vorschau) anbieten. Sie können Ihre Zustimmung später jederzeit ändern oder zurückziehen.
Diese Internetseite verwendet notwendige Cookies, um die ordnungsgemäße Funktion sicherzustellen. Jeder Nutzer entscheidet selbst, welche zusätzlichen Dienste genutzt werden sollen. Die Zustimmung kann jederzeit zurückgezogen werden.
Nachfolgend lassen sich Dienste anpassen, die auf dieser Website angeboten werden. Jeder Dienst kann nach eigenem Ermessen aktiviert oder deaktiviert werden. Mehr Informationen finden sich in der Datenschutzerklärung.